Antinomia bine-rău – un efect al rupturii, nu al integrității

Trebuie amintit faptul că „binele” şi „răul”, acest tandem, aceasta antagonie, a venit nu ca o notă de spiritualitate avansată, ci ca un efect al neascultării. Cunoaşterea binelui şi răului e un semn al „căderii din rai”, nu al regăsirii lui. Dacă ne luăm după povestirea biblică, mâncatul din pomul cunoştinţei binelui şi răului a adus căderea şi depărtarea de Dumnezeu, nicidecum apropierea, cum cred mulţi. Ba aş îndrăzni să spun: cu cât suntem mai fervenţi în separarea binelui de rău, cu cât suntem mai bătăioşi în ceea ce se numeşte „moralismul religios”, cu atât suntem mai departe de sursa primară a fericirii noastre.

Antagonismul acesta dintre bine şi rău, pe care îl întâlnim la tot pasul în Biblie, nu poate fi decât produsul schismatic al umanităţii ruptă în ea însăşi, ca urmare a depărtării de sursa unităţii, Dumnezeu. Anselm Grun spune că apropierea de Dumnezeu duce către „unitatea personală”, unitate în care admitem în noi înşine şi binele şi răul ca un întreg de care nu ne putem debarasa decât cu preţul rupturii.

Spiritualitatea creştină, deci, nu e o chestiune de „bineˮ şi „rău”, decât dacă mestecam încă din „pomul cunoştinţei binelui şi răului” şi n-am gustat din Pomul Vieţii. Şi dacă am avea posibilitatea, ipotetic vorbind, să facem o distincţie clară între bine şi rău, acest exerciţiu n-ar aduce nimănui nici un favor, ci doar ar mări şi mai mult angoasa în care umanitatea se găseşte în raport cu divinitatea.


Antinomia asta permenentă „bine-rău” e un semn al schizofreniei, nu al integrităţii. Integritatea înseamnă să admiţi că în tine există o parte luminoasă şi alta mai puţin luminoasă şi care te definesc ca om. Respingerea permanentă a „răului” e un produs al paranoiei, infantilismului şi ipocriziei. Teologia echilibrată respinge acest tip de abordare care produce schisme în societate şi în indivizi şi care a dus, în istoria umanităţii, la tot felul de tendinţe catharctice împotriva unor membri ai societăţii.

Publicat de georgexul

Licențiat în Teologie Master de Cultură și Civilizație Ebraică (Vechiul Testament) Cursuri de Preistorie Biblică Cursuri Mitologie greco-romană Pasionat de literatură, teologie, filosofie, istorie, gătit, pisici, critică biblică Non-religios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: