Nationalism sau patriotism

(Publicat pe 5 martie)

În urmă cu câteva zile am postat şi eu acel articol despre tânărul student care vrea să candideze la funcţia de rector şi e împiedicat de Tudorel Toader. Trebuie să recunosc că am fost şi eu fascinat de curajul acestui tânăr şi de determinarea de care a dat dovadă. Cunoscându-l şi pe Tudorel ce poama e, am înclinat imediat să îi dau dreptate tânărului student aspirant.

După câteva zile, uitându-mă mai atent în profilul acestui student, am văzut că patronează o asociaţie studenţească de înclinaţie neo-legionară. Mi-am adus aminte cu această ocazie de mişcarea studenţească din jurul anilor ’40 care a dat startul atrocităților comise de Mișcărea Legionară, și care a încurajat și alimentat antisemitismul (anti-iudaismul) românesc, șovinismul şi xenofobia de care România n-a dus lipsă aproape niciodată. Condiţia de bază a acestor “isme” e ura sau desconsiderarea faţă de tot ce e străin sau necunoscut, sentimente alimentate preponderant de către aşa zisa religie naţională.

Trebuie remarcat faptul că înainte de apariţia Mişcării Legionare, multe personalităţi ale culturii româneşti cărora astăzi le cinstim memoria, au fost atrase în capcana discursului antisemit care a culminat apoi cu crimele din timpul guvernului legionar şi antonescian din jurul anilor ‘40. Eminescu, Garabet Ibraileanu, Vasile Conta, Haşdeu, Eliade, Nae Ionescu, Octavian Goga, Nichifosr Crainic etc.sunt o parte dintre aceste personalități.

Sub o etichetă de “renaştere naţională” sau de “innoiore naţională” aceste idei prind foarte rapid în special la indivizii care au nevoie de mai multe atenţie. În anii ’40 studenţii care au aderat iniţial la această mişcare au fost tocmai studenţii obscuri care au văzut în această iniţiativă un mijloc de afirmare personală.

Discursul naţionalist ţintea gâdilarea orgoliului românesc, a unei superiorităţi sau mândrii „creștine” care nu şi-a găsit niciodată fundamentul. Victor Neuman spune că Zelea Codreanu obişnuia să vorbească de o anume “elita care schimbă sensul istoriei”. Se voia acreditata ideea existenţei unei rase superioare. De aici, spune Neuman, venea şi arogantă faţă de ţigani, ţărani, handicapaţi, evrei şi alţii. (1)

Chiar și după moartea lui Codreanu, legionarii au continuat activitatea formănd împreună cu Antonescu, „statul national-legionar”. Antonescu avea să afirme înainte de începerea deportarilor și masacrelor împotriva evreilor:
„Așa am crescut eu, cu ură împotriva turcilor, jidanilor și ungurilor. Sentimentul acesta de ură împotriva străinilor trebuie dus până la ultima extremă. Îmi iau eu această răspundere”. (2)

Nu m-aş mira dacă acest student, care face parte din elita intelectuală, să se vadă pe sine un fel de nou “Zelea Codreanu”, care doreşte să realizeze ce n-a putut idolul său. Din păcate e aceeaşi luptă de putere, dintre legionari şi comunişti, dintre comunişti şi legionari, dintre indivizi care ar face orice ca să pună mâna pe putere. Nu e vorba, deci, de înlăturarea lui Tudorel Toader, ci în primul de un prilej în care un tânăr cu o astfel de mentalitate îl poate fructifica.

Din fericire, societatea românească s-a maturizat. Chiar dacă mai sunt facţiuni nationalist-religioase [a se vedea (fosta) Noua Republica a lui Neamţu sau Alternativa Dreapta (AD) sau Noua Dreaptă] sau excesele xenofobe PSD-iste… în ansamblu societatea nu mai înghite astfel de derapaje nationalist-religioase infantile. Nu putem spune însă că am scăpat de aceste erori câtă vreme naţionalismul religios domina multe minţi şi formează (încă) tot felul de pseudo-partide că cele amintite mai sus.

După dispariția evreilor, discursul anti-semit s-a transformat în discurs anti-occidental sau anti-american sau anti-orice, pentru că astfel de indivizi au nevoie permanent sa lupte cu ceva sau cu cineva. Au nevoie de existența unui dușman care sa le gâdile nevoia de atenție și sentimentul de inferioritate.

În concluzie: diferenţa dintre Tudorel Toader şi aspirantul tânăr student, constă în faptul că primul e un ordinar impostor, în timp ce celălalt se crede un urmaş al unui „erou național”. Tânărul e dominat de ideea de a continua „opera de înnoire a naţiunii” începută de idolul sau, Zelea Codreanu.

Şi atunci, degeaba eşti doctorand când mintea ta nu poate evalua corect istoria şi face aceleaşi greşeli care în urmă cu 80 de ani au dus la tot felul de crime şi atrocităţi împotriva umanităţii. Sănătatea unei societăti trebuie să depisteze atât impostura unuia ca Tudorel, cât si misticismul nationalist-religios al altora care se cred „salvatori ai românismului”.

1.. Victor Neuman. Istoria evreilor din Romania. Hasefer, 2018
2. Arhivele Statului, dosar 479/1941
Poza: Probabil cea mai reprezentativă pentru acest tânăr, un semn de mândrie personală: steagul românesc pe fond verde, culoarea legionară (de la „camasile verzi”. simbol al „renașterii naționale”) și sigla Arhanghelului MIhail, cum a și fost numită Mișcarea Legionară de către Zelea Codreanu.

Publicat de georgexul

Licențiat în Teologie Master de Cultură și Civilizație Ebraică (Vechiul Testament) Cursuri de Preistorie Biblică Cursuri Mitologie greco-romană Pasionat de literatură, teologie, filosofie, istorie, gătit, pisici, critică biblică Non-religios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: