Rasism, intoleranță, discriminare

O parte din Biserica americană (din Sud în special) a încurajat și practicat rasismul ca parte a ideologiei ei. Apariția rasismului într-o țară fondată pe „principii creștine” nu este o simplă coincidență. (Jesus saves, dar numai albi!) Ce se întâmplă astăzi este doar o revenire. Americanii au o problemă cu diferența de culoare, europenii au o problemă cu diferențele etnice sau sexuale. De fapt, e o revenire la spiritul arhaic, primitiv al umanității care respinge ceea ce e străin, ciudat, diferit. Orice individ diferit sau altfel decât grupul dominant, devine automat ținta prejudecăților și a respingerii. În psihanaliză acest lucru este explicat prin proiecție: respingem în afara noastră ceea ce nu putem accepta în noi înșine. Teama de a fi diferiți ne face să respingem pe cei diferiți. Deși istoria umanității e martora faptului că cei care au făcut cu adevărat ceva semnificativ au fost tocmai cei diferiți, ciudați, curajoși, oamenii continuă să fie dominați de uniformism, de gregarism, de spiritul de turmă sau de trib.

Erich From spune că omul

„nu-şi recunoaşte sau identifică semenii la fel de uşor ca animalele. Pentru el, limba, obiceiurile, îmbrăcămintea şi alte criterii, percepute mai degrabă de minte decât de instinct, determină cine este din aceeaşi specie şi cine nu… Omului, exact din cauza lipsei echipamentului instinctual, îi lipseşte şi percepţia identităţii speciei sale şi percepe un străin ca făcând parte din altă specie”.[1]

Această lipsă de percepţie a identităţii sale care transformă orice străin într-un duşman, este deseori motivată religios, deşi tocmai religia cere omului să fie solidar cu aproapele său. S-au facut de-a lungul timpului tot felul de teste cu privire la acest comportament. Cel mai banal dar și cel mai  semnificativ test este acela în care o persoană îmbrăcată în niște straie sărăcăcioase pătrunde în mijlocul unui grup. Reacția firească a celor din jur e de respingere, ocolire, evitare. Când aceeași persoană revine îmbracată elegant, lumea din jur rămâne relaxată și binevoitoare.

Naționalismele extreme sunt, la rândul lor, forme de tribalism. Uniformismul și conformismul sunt caracteristicile principale ale oamenilor dominați de tribalism. Trebuie însă să explic faptul că atunci când mă refer la opusul conformismului și al uniformismului nu am în vedere acel gen de indivizi care sunt împotriva a tot și toate și care vor să pară deosebiți. Cu atât mai puțin la cei care cred că toată lumea e împotriva lor, pentru că ei aparțin vreunui grup special (vezi aici și tendința celor care se pretind creștini persecutați). Mă refer la oamenii care și-au găsit spiritul și sensul propriu, spiritul creator, oameni care pot supraviețui și în lipsa apartenenței la grup, la cult, la nație. Acest indivizi pot fi parte a unor grupuri, a unor culte, a unor nații, dar valoarea lor nu e dată de apartenența la ele, ci ei sunt cei care dau valoare grupului, cultului, nației.

„În Noiembrie 2018 știrile din înteaga lume vorbeau despre un misionar creștin omorât pe insula North Sentinel din Marea Andaman de către tribul Sentinelese. Se spunea la vremea aceea ca acest trib «respinge contactul cu lumea modernă», ceea ce e puțin probabil. Impresia dinafară e că ei resping lumea modernă, în realitate ei resping tot ceea ce este străin pentru cunoașterea lor. Tot ce este străin devine automat dușman. Este același mecanism de care este afectat și omul modern: respingerea în primă fază a lucrurilor necunoscute, pentru că ele creează impresia de intruziune, de pericol. Avem de-a face deci cu un comportament primitiv care se regăsește la oricare nivel al civilizației umane. În urmă cu câteva mii de ani, contextul socio-politic întărea și perpetua această nevoie de respingere, din dorința firească a omului de a-și apăra tribul, comunitatea, resursele. Exemplul tribului Sentinelese e ca o întoarcere în timpˮ.[2]

De câteva ori am avut ocazia să citesc postări ale unor români plecați în afară si care rememorau apartenența lor la românism, ortodoxie și altele. Da, domnule, străinii au asta și asta, dar tot acasă e mai bine, tot în săraca mea țară bogată e mai bine (după ce și-au pus bine familiile și neamurile la adăpost de sărăcia din țara lui, cu banii și oportunitățile străine). Astfel de oameni găsesc permanent un umăr pe care sa-și plângă incapacitatea de a depăși tribalismul, pentru că umanitatea în general e dominată de așa ceva. Numai dacă luăm în calcul cu câtă înverșunare e criticat globalismul, europenismul și e suficient să vezi acest spirit tribal care răbufnește permanent, mai ales în societățile imature.

În mod paradoxal, cei care se pretind creștini, sunt si ei parte a acestei respingeri. Oamenii religioși sunt primii care resping o astfel de perspectivă. Pentru ei e biblic să respingi globalismul, deși tocmai Biblia este cea care spune că e inevitabilă o astfel de progresie a umanității. Da, exista o formă pervertită a globalismului, dar el ca atare trebuie văzut în primul rând ca o ieșire a umanității din spiritul tribal care a făcut în trecut atâtea și atâtea victime. Războaiele moderne sunt mici copii pe lângă genocidurile preistoriei și antichității. Incapacitatea de a vedea dincolo de lungimea propriului nas ne face să credem că acum e cel mai rău. La fel spunem și despre imoralitate. Vedem o paradă gay și dăm ochii peste cap ca niște calugărițe virgine, pentru că nu cunoaștem nici măcar istoria propriei credințe, născută în contextul în care astfel de lucruri erau aproape normale. Lumea noastră e singura lume pe care o cunoaștem, pentru că nu poți fi conformist sau uniformist fără să fii și ignorant. (Jesus saves, dar numai heterosexuali!)

Și apoi, e același gen de respingere: ceea ce e negat sau suprimat în interior, devine ținta atacurilor furibunde în afară. Dacă am crescut într-un mediu în care sexul era un tabu, ceva interzis și murdar, acest lucru produce o energie interioară negativă care, mai devreme sau mai tarziu, va exploda în afară. Pentru că suntem toleranți cu noi inșine indiferent cât de perverși suntem, vom năvăli ca niște primitivi împotriva altora. Alții vor deveni ținta refulărilor noastre sexuale și ale interdicțiilor care ne-au fost impuse. Anumite „autoritățiˮ au defilat înaintea ochilor noștri și ne-au fermecat cu „adevăruri supremeˮ și „principii universaleˮ și ne-au transformat în niște cățeluși docili fără personalitate. De aici teama și revolta împotriva celor care vor să fie liberi. Nu din moralitate și „iubire de Dumnezeuˮ urâm libertatea altora, ci pentru că nu putem percepe viața dincolo de lanțurile care ne-au fost impuse. Dacă capra noastră e moarta, trebuie să moară și a vecinului.

Așa trebuie înțeleasă sintagma: „Schimbarea lumii începe cu tineˮ. Dacă nu am reușit să ne liniștim demonii interiori și n-am făcut pace cu propriile cotloane întunecate ale sufletului, ele ne vor bântui permanent și ne vor transforma în niște fiare flămânde împotriva altora. Nu e despre moralitate sau despre apărarea unor valori atunci când ne năpustim asupra altora, ci despre lipsa libertății, despre lipsa cunoașterii proprii, despre incapacitatea de a ne îmbrățișa pe noi înșine.

„Uneori – spune Miroslav Volf – dezumanizarea altora și maltratarea care rezultă sunt o proiecție a propriei uri individuale sau colective față de noi înșine; îi persecutăm pe alții pentru că suntem stânjeniți de străinul din noi înșineˮ.[3]

[1] Putere și violență. Chipul deformat al divinității. O critică asupra violenței biblice

[2] Erich Fromm. Anatomia distructivităţii

[3] Miroslav Volf. Excludere și îmbrățișare

În poza: membri ai Klu-Klux-Klan într-o biserică https://www.history.com/topics/reconstruction/ku-klux-klan

Publicat de georgexul

Licențiat în Teologie Master de Cultură și Civilizație Ebraică (Vechiul Testament) Cursuri de Preistorie Biblică Cursuri Mitologie greco-romană Pasionat de literatură, teologie, filosofie, istorie, gătit, pisici, critică biblică Non-religios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: