Despre nebunie

Mintea nebunului „se mișcă într-un univers perfect, dar strâmtˮ.

(G. K. Chesterton)

În Vechiul Testament, ni se spune că un nebun este cel care afirmă: „Nu există Dumnezeuˮ. Într-adevăr, într-o vreme în care religia juca un rol predominant, faptul de a nu acorda credit unei divinități era ceva nebunesc. De fapt, perspectiva de a nu crede într-un zeu era foarte mică, ca şi atunci când ai fi întâlnit un nebun (dereglat psihic) pe stradă. Lumea antică era o lume exclusiv religioasă; tot ce se întâmpla era determinat, permis sau făcut de un zeu, indiferent cum îl chema. Credinţa în zei în antichitate era de fapt un produs cultural, comparativ cu angajamentele personale de mai târziu.

De cealaltă parte, în Noul Testament, perspectiva e aproape complet schimbată. Cel mai evident text despre nebunie îl întâlnim la bogatul căruia i-a rodit ţarina. (Lc 12,16-21) După ce a văzut că dăduse norocul peste el, bogatul a exclamat:

„Suflete, ai multe bogăţii strânse pentru mulţi ani; şezi, mănâncă şi veseleşte-te!ˮ

În vis, Dumnezeu i se arată și îl apostrofează:

„Nebunule, chiar în noaptea asta ai putea muri, iar lucrurile pe care le-ai adunat ale cui vor fi?ˮ

Aspectul care ne interesează pentru acest caz e faptul că perspectiva bogatului nu era una greşită. Faptul că îi rodise ţarina şi faptul el constatase cu satisfacţie acest lucru, facea parte dintr-un soi de adevăr: exact aşa stăteau lucrurile. Cineva dacă are o livadă şi munceşte la ea şi o îngrijeşte, e normal să îi dea roade şi aceste roade să îi ofere o satisfacţie. Sau dacă reuşeşte să își cumpere o maşină, o casă, orice. Problema bogatului din pildă şi problema oricuia aflat în acelaşi tip de situaţie, nu e constatarea faptului că a obţinut niște lucruri, ci limitarea orizontului vieţii la acele lucruri obținute. Nebunia, în acest caz, e să crezi că o posesiune sau posesiunile sunt cele mai importante lucruri și, mai mult, că ele ar determina valoarea propriei vieţi. Să te bazezi, adică, pe o imagine perfectă, dar îngrozitor de strâmtă.

Publicat de georgexul

Licențiat în Teologie Master de Cultură și Civilizație Ebraică (Vechiul Testament) Cursuri de Preistorie Biblică Cursuri Mitologie greco-romană Pasionat de literatură, teologie, filosofie, istorie, gătit, pisici, critică biblică Non-religios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: