De la mască la realitate

În antichitate, în teatrul grecesc, singurii actori sunt bărbați. În timpul spectacolului ei poartă o mască rudimentară pentru a le ascunde adevăratul chip. Deși întreaga personalitate a actorului e implicată în acest joc teatral, masca îi face să pară… altcineva.

Rolul actorului e să te facă să crezi că el este „mascaˮ pe care o poartă peste chipul adevărat. El e un „altulˮ: un erou tragic, vreun zeu sau vreun semi-zeu. Epicentrul actului teatral îl reprezintă Dionisos, zeul-patron al teatrului grec. Pentru succesul piesei și pentru un efect de senzație, actorul trebuie să aibă darul de a-l face pe spectator să nu mai perceapă diferența dintre mască și adevăratul personaj care o poartă. Uneori, însă, în antichitate, acest lucru producea adevărate probleme, pentru că spectatorii, cu o educaţie extrem de precară, confundau piesa de teatru cu realitatea şi se luau la bătaie cu actorii sau cu alţi spectatori. (Astăzi, nivelul rudimentar şi primitivismul antichităţii s-a mutat pe stadioane sau în biserici). După un timp de la terminarea piesei e de dorit ca spectatorul să revină cu picioarele pe pământ, pentru că numai acest exerciţiu îl ajută, pe de o parte să aprecieze efortul actorului şi, de cealaltă parte, să facă diferenţa dintre realitate şi povestea care a întruchipat-o.

Facem acum un efort de imaginație și încercăm un paralelism cu „tragediaˮ iudaică. Evreii nu jucau teatru, însă în scrierile lor asemănarea e mai mult decât evidentă. Cele mai active roluri în preistorie şi antichitate le au bărbații. Prezența unor figuri feminine apare abia după exilul babilonian. Bărbatul este cel cu care Dumnezeu încheie tot felul de legăminte, aşa cum ne este arătat în Biblie. Yahve este epicentrul actului iudaic. Bărbatul cu care Yahve relaționează deţine animale, lucruri, femei (neveste), robi şi roabe. Bărbatul, ca „actorˮ principal, întruchipează însăşi zeul în care crede. Dumnezeu face, Dumnezeu drege, Dumnezeu se mânie, Dumnezeu porunceşte, Dumnezeu iubeşte. Asta e masca. Sub ea e adevăratul actor: violent, gelos, posesiv, arogant, setos de putere, dar uneori şi dragostos şi solidar. Toate aceste „calităţiˮ se îngrămădesc ca un şuvoi în spatele măştii.

Ca spectator poţi fi sedus de acest rol. Nu mai ştii unde e zeul (masca) şi unde e personajul acela mărunt (actorul) ros de tot felul de hibe umane. Nu e o problemă dacă un timp ești vrăjit de…actul teatral. Asta era şi ideea: de a pune laolaltă un spectacol din care să înveţi ceva, iar spectacolul era poate singura variantă de a vedea ceva care nu (mai) poate fi văzut. Reamintesc aici ca piesele de teatru ale antichităţii vorbeau despre vremurile mitologice (porotoistoria omenirii), când se presupune că zeii locuiau împreună cu oamenii sau când existau uriaşi sau sirene.

Devine o problemă atunci când nu mai poţi face diferenţa dintre actor şi mască, dintre om şi rolul pe care a încercat să îl joace. Piesa de teatru devine atât de „adevăratăˮ, că ea poate transforma un spectator într-un actor la rândul său. Un actor care ajunge să întruchipeze un rol aproape paralel vremurilor în care trăieşte. Aţi observat că sunt printre noi oameni pe care îi poţi identifica cu primitivismul sau cu evul mediu. Acest aspect arată o gândire infantilă absolut normală la copii, dar deosebit de nociva la cei maturi. Ea poate duce la tot felul de conflicte. Când acest tip de gândire întâlneşte fenomenul religios, omul se transformă într-un „cavaler al antichităţiiˮ sau vreun „don quijoteˮ care va încerca să lupte împotriva „morilor de vântˮ, din simplul motiv, ca ele se învârt, fireşte, în sensul în care bate vântul. Adică în acord cu vremurile.

Publicat de georgexul

Licențiat în Teologie Master de Cultură și Civilizație Ebraică (Vechiul Testament) Cursuri de Preistorie Biblică Cursuri Mitologie greco-romană Pasionat de literatură, teologie, filosofie, istorie, gătit, pisici, critică biblică Non-religios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: