Sincer sau „sine cera”

Originea cuvântului „sincer” este legată de o veche practică necinstită – aceea de a ascunde cu ceară fisurile vaselor de lut. Ceara se topea și defectul mascat ieșea la iveală mai târziu, spre paguba și dezamăgirea celui care plătise un preț mare pentru un lucru pe care îl crezuse fără defect. „Sine cera” însemna fără ceară, adică ceea ce vedeai pe dinafară era și pe dinăuntru. Nu însemna fără defecte, ci cu ele la vedere, astfel încât cumpărătorul să decidă dacă vasul merita prețul și dacă putea să îl repare singur apoi.

În Japonia există exact opusul acestui obicei nefericit: obiectele din sticlă sau din porțelan care se spărgeau erau reparate cu… aur. Aur topit. De ce această variantă era una extraordinară? În primul rând, pentru că aurul dă valoare unui obiect fără prea multe calități care să-l recomande. Aurul poate să facă din cioburi bune de aruncat un obiect de mare preț. În al doilea rând, pentru că fisurile reparate cu aur se văd foarte bine. Nu este nimeni mințit. Știi ce ai în față, știi că nu e perfect. Deci aurul oferea valoare unui obiect, fără să-i ascundă imperfecțiunile.

Ne-am obișnuit, preluând practicile atât de pragmatice ale veacului nostru, care prețuiește mult forma fără conținut, să aruncăm imediat obiectele deteriorate și, mai trist, să disprețuim oamenii a căror viață s-a făcut țăndări, la un moment dat. Oamenii ale căror cicatrice, aflate „la vedere”, ne descoperă traume și schilodiri pe care și le poartă cu greu și cu capul plecat.

Să căutam să fim ca japonezii: să lipim cioburile cu aur topit. Să prețuim urmele suferinței ca semne ale unei istorii de viață, ale unei experiențe care dă demnitate. Și haideti să ne conturăm propriile defecte în mod vizibil, să nu ni le mai ascundem! Dacă ne ascundem greșelile si vrem să părem perfecți, pe undeva e un semn că lipsește aurul.

Publicat de georgexul

Licențiat în Teologie Master de Cultură și Civilizație Ebraică (Vechiul Testament) Cursuri de Preistorie Biblică Cursuri Mitologie greco-romană Pasionat de literatură, teologie, filosofie, istorie, gătit, pisici, critică biblică Non-religios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: